Skip to main content

Aira Connect


AIRA 4 LIFE


Danscentrum Aike Raes heeft reeds vele duizenden kinderen, jongeren en volwassenen laten proeven van dans als podiumkunst. De meeste kijken wekelijks uit naar dat ene uurtje ontspanning. Voor sommige is het hun hobby en dansen ze verschillende uren per week. Voor enkelingen is dans hun passie en hun leven. Zij kunnen niet leven zonder dans! Zij hebben zich vervolmaakt in deze kunstvorm door o.a. hogeschool kunstopleidingen dans te volgen in Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam of Tilburg. Eenmaal afgestudeerd zoeken deze professionele dansers, net zoals iedereen, hun weg op de arbeidsmarkt. De meeste kunnen bij Danscentrum Aike Raes terecht als vaste of freelance docent(e). Dit geeft hun alvast een zeker inkomen in het onzekere bestaan van een professionele danser. Ben je benieuwd hoe hun leven er als uitvoerend danser uitziet? Met welke projecten ze bezig zijn? Waar ze optreden? En zoveel meer?

Ontdek het hieronder!


Lies Cuyvers

lies3Lies Cuyvers volgde klassiek ballet bij Aike Raes van haar 12 tot 18 jaar. Ze volgde een dansopleiding aan de Fontys Dansacademie in Tilburg (NL). In 2004 studeerde ze af aan de opleiding theaterdans uitvoerend. Als stagiaire danste ze mee in Biotoop van de dolomieten, een productie van het Nederlandse collectief T.R.AS.H..

Daarnaast danste ze in voorstellingen van Jochem Stechmann en Anne Le Batard (Ex Nihilo). Ten slotte creëerde ze de voorstelling No matter what they tell you, enjoy it in between, die in première ging in de NWE Vorst. Danser Lies Cuyvers danste in producties van T.R.A.S.H. (2003), Rob List (2006) en Ex nihilo (2006-2015). Vooral haar werk met het Franse gezelschap Ex Nihilo heeft haar als danser/choreograaf getekend. Ze danste mee in de producties L’interieur est toujours trop étroit en Trajets de vie, trajets de ville, waarmee ze internationaal toerde. Ze danste onder meer in Marokko, Canada en Zuid-Korea.

Choreograaf én danser In 2012 richtte Lies Cuyvers met Ciska Vanhoyland het dansgezelschap tout petit op. Samen met Ciska Vanhoyland creëerde ze vier voorstellingen voor iedereen vanaf 3 jaar:

  • 2013 Kom mee, Leon!, een voorstelling op wielen
  • 2016 Schots en scheef, een voorstelling waar tafels torens worden
  • 2017 licht!, een voorstelling waarin het licht aan het dansen gaat
  • 2019 luid, een voorstelling waarin geluiden aanzetten tot dansen

Jaarlijks speelt tout petit zo’n 100 voorstellingen, in binnen- en buitenland. Tout petit speelt haar voorstellingen in de vijf Vlaamse provincies, zowel in gemeenschapscentra en cultuurcentra als in kunstencentra. Daarnaast speelt het gezelschap in Wallonië en het buitenland, onder meer in Londen, Wenen, Berlijn, Valetta (Malta) en Lausanne. Programmatoren zijn enthousiast over het werk van tout petit : “Kwaliteit moet je koesteren.”, dixit Paul Neefs (CC De Werft, Geel).

Tamara Arruti

Tamara's reis begon als met aerobics toen ze op 14-jarige leeftijd haar passie veranderde in hiphop. Hoewel ze verplicht was om te stoppen met het volgen van danslessen, vanwege haar studies als fysiotherapeut, stopte Tamara nooit met dansen en het ontwikkelen van haar eigen manier van bewegen. Op 21-jarige leeftijd verhuisde ze naar België. Na het behalen van de 3e plaats bij de wedstrijd SYTYCD België - Nederland besloot ze een professionele danser en choreograaf te worden en haar passie en dromen te volgen. Sindsdien toert Tamara in België, Nederland en ver daarbuiten, niet alleen voor shows, maar ook voor het geven van workshops.

Ze was lid van de hedendaagse danscompagnie Lune in Leuven, danser voor de musical Beauty and the Beast, choreograaf voor videoclips zoals Sergio en Skope - B, jurylid voor WOD België 2017 en ze trad op voor PROJECT HOME in Verona.

Ze is dansdocenten in vele bekende en gerespecteerde dansscholen zoals Aike Raes Danscentrum, MBO Goes (officiële dansopleiding), etc. Ze won ook de 2e plaats op de Dutch Open Hip hop Duo Master competitie 2016 als choreograaf. Tamara traint ook teams nationaal en internationaal voor shows of wedstrijden.

Ze heeft lesgegeven, gedanst en gejureerd in Spanje, Nederland, België, Finland, Israël, Frankrijk en Luxemburg. Haar visie en liefde voor dans op internationaal gebied delen is haar droom. Hard werken, eigen stijl en toewijding zijn 3 dingen die Tamara kunnen beschrijven. Ze blijft trainen en zichzelf ontwikkelen voor haar verbetering en vrijheid.

Ilke Teerlinck

Op 6-jarige leeftijd startte Ilke met dansen bij danscentrum Aike Raes. Wat begon met een wekelijkse dansles jazzdance groeide uit tot een ware passie. Ze groeide op onder de vleugels van het danscentrum, waar ze haar eerste stappen op het podium zette. Ze danste in verschillende productieteams (Aira mini’s – Aira Girls- Aira Dance) en ontplooide zich zowel als danser en als docent. Ze danste er oa. mee op het Aberdeen Youth Festival in Schotland, op het New Dance Festival in Praag en behaalde met Aira Dance de titel van ambassadeur van de urban dans bij Danspunt door Dance.Kicks te winnen.
Op 18-jarige leeftijd trok Ilke naar Tilburg om er haar bachelor in Fine and Performing Arts te halen. In 2015 studeerde ze af als uitvoerende danseres in de stijlen danstheater en moderne dans op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien is ze actief bij verschillende dans –en theatergezelschappen in Vlaanderen als danser in theater voor het jonge publiek.

Anna Karenina Lambrechts

Anna Karenina begon op haar zesde met klassiek ballet bij danscentrum Aike Raes. Ze vervolledigde daar het klassiek ballet met jazz, showdance, street en hedendaags.
Als kind was ze ook actief in de productiegroep Mini Aira Girls en later bij de Aira Girls. Daarna koos ze voor de richting hedendaagse dans en werd ze lid van Aira Compagnie en Danscompagnie Lune waar ze meedanste in de voorstelling ‘2115'.

In 2016 studeerde ze af aan de Fontys Hogeschool Voor de Kunsten in Tilburg (NL) als Uitvoerend danser modern/danstheater. Voor de eindvoorstelling werkte ze met choreografen als Filip van Huffel, Guilherme Miotto, Helder Seabra, Guillermo Blinker en Anton Lachky.

Na haar studies ging ze van start bij Anton Lachky Company. Daar maakte ze deel uit van de creatie en performance van Cartoon (2017), Family Journey (2018) en Ludum (2019).
In 2018 maakte ze haar debuut bij Ultima Vez met de performance 'Go Figure Out Yourself'. In 2019 zal ze ook te zien zijn in de nieuwe creatie ’Traces', een Ultima Vez-productie door Wim Vandekeybus.

Foto: David Jacobs

Sarah Mancini

Sarah danst sinds 2005 in het danscentrum en 7 jaar later (2012) studeerde ze af aan de Fontys dansacademie in Tilburg en werd genomineerd voor de Jacques de leeuw prijs, als meest belofte student.
Dat zelfde jaar zat ze in het winnende team van het tv programma The Ultimate dancebattle.
Sinds haar afstuderen heeft ze niet meer stilgezeten en reist ze de hele wereld af. Zo was ze te zien in de liveshows van So You Think You Can Dance en is ze vaste danseres van verschillende tv-programma's en sportmerken. Ze danste mee in verschillende nationale en internationale musicals, dansproducties, videoclips, reclamespots, films. Naast zelf op de planken staan wordt Sarah vaak gevraagd voor workshops, jureren van wedstrijden en als choreograaf.

Wolf Hoeyberghs

Wolf was 4 jaar toen hij z'n eerste danspasjes zette in het Danscentrum Aike Raes. Vier jaar later deed hij auditie voor de Koninklijke balletschool van Antwerpen, waar hij vanaf het 4de leerjaar z'n danstraining verder zette. Naast dans was Wolf ook veel met muziek bezig. Op 12-jarige leeftijd begon hij aan een eigen compositie, dat op 4 jaar tijd uitgroeide tot orkestmuziek voor een volledig nieuw ballet: La Mascarade. Dit ballet werd opgevoerd door de hele balletschool toen Wolf in z'n laatste jaar zat. Samen met z'n klasgenoten was hij verantwoordelijk voor de choreografie, het decor, de kostuums en de verdere organisatie. De muziek werd opgenomen door Het Symfonieorkest Vlaanderen, onder leiding van dirigent Dirk Brossé. La Mascarade ging in première in theater HETPALEIS, in November 2016.

Na dit grote project bleef hij niet stil zitten. Een paar maanden later danste hij met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in hun productie 'Spartacus'. Hij won de gouden medaille op de International Ballet competition Munich, en ook op Tanzolymp Berlin behaalde hij een gouden en zilveren medaille. Toen Wolf op 17-jarige leeftijd afstudeerde in Antwerpen, besloot hij zijn studies verder te zetten aan de European School of Ballet, te Amsterdam. Daar kreeg hij de kans om op te treden met Het Nationaal Ballet in 'The Sleeping Beauty'.

Wolf verliet de school na anderhalf jaar om mee te dansen in 'Giselle', een productie van Ballett Zürich in Zwitserland. Later danste hij daar ook mee in 'Kreationen' en 'Romeo and Juliet'. Sinds augustus 2019 heeft hij een fulltime contract bij het junior gezelschap van Ballett Zürich. Dit seizoen hebben ze een uitgebreid programma, van klassiekers zoals 'De Notenkraker' tot moderne werken van bekende choreografen als William Forsythe, Christal Pite, Hans Van Manen, Christian Spuck, Paul Lightfoot, Goyo Montero, Johan Inger, Eduard Clug en meer.

Info over zijn project "La Mascarade" vind je op volgende sites:

hoor jij hier ook bij?


Ben jij ook een "oud-lid" die de wereld aan het veroveren/ontdekken is laat dan zeker van je horen. Zo kunnen we laten zien dat wie echt gebeten is door dans de sprong kan maken naar een professionele opleiding. Jij kan een voorbeeld zijn voor diegene die zoekende zijn! Zo zijn wij en alle geïnteresseerden ook op de hoogte van al jouw mooie projecten. Bovendien maak je ons gelukkig als we lezen dat het goed met je gaat!

Wat hebben we nodig, hoe kunnen we helpen

Als je dit wil delen met ons, kan je ons een foto van jezelf sturen met begeleidend tekstje van wat je zo allemaal doet. Heb je nog een "oude" foto van in de danschool dan is dat ook zeker welkom! Gebruik je facebook, heb je een website, enz. laat het ons weten!

Gaat het minder goed met je, kunnen we je misschien helpen?

We kijken alvast uit naar hoe het met je gaat!