Breakdance

Breakdance, ook bboying genoemd, is een zeer spectaculaire sport die dans en acrobatie op een aantrekkelijke manier combineert.

Freezes (stilstaan in spectaculaire houdingen), powermoves (ronddraaiende krachttoeren zoals headspins), toprocks (korte en krachtige rechtopstaande dans) en footworks (grondwerk) zijn de vier grote onderdelen vanbreakdance. Deze, met een sausje waanzin overgoten, dans geniet de laatste jaren van een groeiende belangstelling.Dit is vooral aan de media (MTV, reclamespots) te danken.

Breakdance is ontstaan in de late jaren ‘70 en begin jaren ’80 in de zwarte achterstandswijken in New York. Net als graffiti, scratchen en MC’en is breakdance één van de vier pijlers van Hip Hop. Terwijl breakdance nu als hobby/sport gezien wordt, werd het in het begin gebruikt als gevechtstechniek.Verscheidene bendes (gangs) van de jaren ’80 gingen breakdancen om territorium te winnen in plaats van elkaar af te knallen.Het is dan ook niet verwonderlijk dat de breakdancewedstrijden ook ‘battles’ worden genoemd. In deze competitievorm staan twee ploegen dansers tegenover elkaar. Om de beurt mag elk team/crew een danser naar het midden sturen om hun crew te vertegenwoordigen.