Danscentrum aike raes en het milieu

Milieu

Van zetel tot isolatie

Danscentrum Aike Raes is al sinds de start in 1999 bewust begaan met het milieu. Bij het verbouwen van een loods tot danscentrum is er destijds gebruik gemaakt van gerecupereerde binnenbekleding van autozetels om in de vloerchape te verwerken als isolatiemateriaal. Voor verwarming kozen we gas, wat 20 jaar geleden duurzamer was dan mazout.

Bewustere basisbenodigdheden

Ook gebruiken we als sinds het begin duurder maar gerecycleerd toiletpapier van goede kwaliteit. Met 1600 leden kan je je amper een idee vormen van hoeveel gerecycleerd toiletpapier er verbruikt is in 20 jaar. Zeker als je weet dat er gemiddeld 2 uur per week per lid gedanst wordt en vele kleuters en kinderen vergezeld worden van een ouder. Er hingen 180 gloeilampen die doorheen de jaren vervangen zijn door spaarlampen en nu ledlampen.

Laat de zon schijnen

Zonnepanelen plaatsen was een logische volgende stap waar de nodige budgetten voor verzameld werden en sinds juni 2019 is het zover. 120 zonnepanelen liggen te schitteren op het zuid-georienteerde dak van Danscentrum Aike Raes.

Deze zullen volgens de berekeningen van de installateur Batisol net voldoende elektriciteit moeten genereren om te voldoen aan de jaarlijkse behoefte van 30000 kWh.

Fietsen is gezond

In september 2019 zal er bovendien een overdekte fietsstalling zijn want we merken op dat er meer en meer ouders hun kind met de 'bakfiets' brengen. Zij krijgen een aparte parking en wij hopen dit nieuwe fenomeen zo mee te kunnen stimuleren.